Ja, vi kanske måste förklara det där med vår förkärlek för palindromer. Eller egentligen är det en väldigt omedveten förkärlek, för med både Ada och Nilas kom vi på det efter vi bestämt oss för namnen. Att Ada är ada baklänges är ju så klart ingen större överaskning, men att Nilas blir salin baklänges hade vi inte tänkt på. Men kan Ola Salo så kan vi! Nilas kommer alltså att heta samma sak i förnamn som i mellannamn, Nilas Sahlin, men i efternamn blir det Dahlberg. Resten av namnen är inte bestämda riktigt ännu.
Det är lutigt att alla man möter som frågar vad bebisen heter har något att säga om namnet. Vi har hört många Nilashistorier de här veckorna. Någon associerar till "populärmusik från Vittula" (fast där heter han ju Niila) och några berättar om legenden "StorNila" från Vapsten. Våra närmre bekanta brukar komma på efter ett tag att Nilas är ett palindrom. På öppnis var det en pojke som hette Nila också.
Enligt scb finns det 66 styckna som heter Nilas som tilltalsnamn. Tydligen är namnet en Norrbottnisk variant på Nikolaus som betyder folk och seger.
lördag 8 september 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Ett väldigt fint namn!!!
De hade jag inte tänkt på... Kram,kram!
Hej!
Nilas är ett vanligt samiskt förnam. Normalt översätts Nilas till Nils. Nilas är troligen en senare form av det samiska förnamnet Nila. Nila stavas olika för olika samiska språk. Nila heter det på Ume-, Pite- och Lulesamiska. Niila är det vanligaste stavningen på Nordsamiska (Norra Sverige, Norra Norge och Norra Finland). På Sydsamiskt område stavas det Nejla (Jämtland, Härjedalen och Dalarna). Se även Wikinamn på uppslagssajten Wikipedia om namns betydelse.
Skicka en kommentar